Asiat tärkeysjärjestykseen, ihmisten hyvinvointi luo vetovoimaa

Viime viikolla jouduin ikävän tilanteen eteen. Alzheimeria sairastavan isäni omaishoitajana toimiva äitini sairastui äkisti. Tämän ikävän tapahtuman seurauksena minun täytyi hoitaa isälleni kiireellinen sijoituspaikka parin päivän ajaksi. Lapsiperhearjessa alzheimer-potilaan asianmukainen hoitaminen on tekemätön paikka. Ongelmaksi muodostui se, että kiireellistä sijoitusta ei voitu tehdä tilan puutteen ja resurssipulan vuoksi. Työntekijä kertoi tämän ongelman olevan krooninen tämänkaltaisissa tapauksissa kaupungissamme. Tilanteesta onneksi selvittiin säikähdyksellä, eikä sijoituspaikkaa loppujen lopuksi tarvittu.

Saman päivän aikana luin pysäyttävän uutisen, jonka mukaan Jyväskylän kaupunki leikkaa 4,25 miljoonaa euroa sivistystoimialalta. Tämä kyseinen leikkauslista osuu pahiten muun muassa perusopetukseen, varhaiskasvatukseen ja nuorisotyöhön.  

Jyväskylällä on edessä kovat ajat. Kaupungin talouden tasapainottamisvaade on noin 50 miljoonaa euroa vuoteen 2023, mikä on todella paljon jo valmiiksi haastavassa taloustilanteessa olevalle kunnalle. Haastavassa taloustilanteessa talouskuri ja leikkaukset ovat välttämättömiä.

Hyvään talouskuriin kuuluu kuitenkin asioiden tärkeysjärjestykseen laittaminen. Meidän kuntalaisten tulisi käydä kriittinen keskustelu kunnan ydintehtävistä ja tämän jälkeen laittaa peruspalvelut kuntoon. Itsestäni tuntuu vaivaannuttavalta lukea perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen leikkauslistoista samaan aikaan, kun kaupunki suunnittelee esimerkiksi uuden parkkihallin rakentamista kirkkopuiston alapuolelle.

Uudet investoinnit ovat tärkeitä, mutta niidenkin edelle täytyy asettaa kuntalaisten, varsinkin lasten ja nuorten hyvinvointi. On kyseenalaista rakentaa parkkihallia julkisella rahalla, jos samaan aikaan lasten luokkakoot ja opettajien työtaakka kasvavat entisestään. Eikä myöskään sairaille vanhuksille löydy hätätilanteessa kattoa pään päälle. Kuntalaisten hyvinvointi ja tyytyväisyys ovat kaupungin parhaita vetovoimatekijöitä.

Toni Norppa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *